A település címere kékkel, vörössel vágott, úgynevezett "Kossuth-címer" mintájára kialakított tárcsapajzs. Felso, kék mezejébe szélestalpú fehér kettős kereszt látható. Az alsó, vörös mezőben zöld halmon aranysárga korona van elhelyezve, mely felett a mező sarkaiban lebegő két-két levéllel megrakott szőlőfürtök láthatók.

E jelképeink azért foglaltatnak a Kossuth-pajzsba, mert településünk a világ első köztéri Kossuth mellszobrával rendelkezik, melyet önadakozásból a község lakossága állítatott. A kettévágott Kossuth-pajzs a két község, Balatonszabadi és Siómaros egyesülését jelképezi. A kék szín a községünk határaiban folyó vizeket (Balaton, Sió) jelképezi, melyek hatással voltak a falu történetére. A vörös szín a honfoglalás kori településre utal, elődeink tiszteletére. A zöld halom szimbolizálja a középkorig virágzó, majd a törökök által lerombolt régi települést, melynek helye a Pusztatorony volt. Kettős kereszt jelképezi a kereszténységünket, míg a szőlőfürtök a mezőgazdasági kultúránkra, valamint a kertészeti és szőlészeti múltunkra, az aranysárga korona az itt élő nemesi szabad jobbágyokra utalnak. 

Balatonszabadi cimer

 

Összegzés

Balatonszabadi község Somogy megyében, a Siófoki járásban található. Lakosságszám tekintetében a megye legnagyobb községe.

Terület: 41,34 km²

Népesség: 3 024 fő (2022.01.01. KSH adat)

 

Községi Önkormányzat

Polgármester: Hosszú-Kanász Eszter (telefon: 0620/436-3080)
Alpolgármester: Kálmán Zoltán
Jegyző: dr. Töpler Eszter
Család-és Gyermekjóléti Szolgálat: Erdősi Ágnes

Cím: 8651. Balatonszabadi, Vak Bottyán u. 102.
Telefon: 84/355-011, 0620/982-3682
Fax: 84/355-031

E-mail: onkormanyzat@balatonszabadi.hu
Internet: http://www.balatonszabadi.hu

Sorry, this website uses features that your browser doesn’t support. Upgrade to a newer version of Firefox, Chrome, Safari, or Edge and you’ll be all set.